WhatsApp fraude

Op een dag kreeg een contact van het Gooisch Recherchebureau een WhatsApp berichtje van haar partner met wie zij samen kantoor houd.

Het WhatsApp bericht heeft als Avatar de foto van haar partner en de tekst:

A……….,
Met S…….
Mijn oude nummer kan je verwijderen, dit is mijn nieuwe werknummer.

Op zich nog niets vreemds, tot de vraag

Kan je even een betalingsopdracht voor me uitvoeren aan een cliënt
Ik heb er nu geen tijd voor !

Hier gingen de alarmbellen rinkelen.
Mijn contact speelde het spel mee, er moest immers gelijk een betaling worden uitgevoerd.
De betalingsgegevens werden doorgestuurd. Bedrag, rekeningnummer en begunstigde met de vraag om toch maar aub meteen de betaling uit te voeren.
Mijn contact had inmiddels al een screenshot gemaakt en vertelde ‘meteen’ de persoon aan te geven.

Tien seconden later was het bericht met de betalingsgegevens verwijderd.

Screenshots:

Wat te doen:

De screenshots zijn doorgespeeld aan de Politie.
Het telefoonnummer waarmee deze berichten werden verstuurd waren van een Pre-Paid Sim-kaart en de naam en het rekeningnummer van een katvanger.
Het rekeningnummer van de katvanger is geblokkeerd. Helaas stond er niet veel tegoed meer op de rekening om de vele gedupeerden terug te betalen.
De katvanger heeft nu een probleem. Behalve een strafblad zal een nieuwe rekening bij de bank aanvragen niet zo gemakkelijk meer gaan.

De les van dit verhaal:

  • Criminelen benaderen niet alleen personen maar ook partners in bedrijven. Door de profielfoto uit LinkedIn of de bedrijfspagina te gebruiken wordt extra vertrouwen gewekt.
  • Als je een vermoeden hebt dat het niet klopt, speel mee en maak een screenshot van naam, bankrekening nummer en bedrag dat betaald zou moeten worden. Dit kan je gebruiken om aangifte bij de Politie te doen. Zo kan deze oplichter worden opgepakt.
  • Doe altijd aangifte bij de Politie.

Het is hoe dan ook vreemd als iemand je per WhatsApp vraagt geld over te maken. Normaal zou iemand eerst bellen om later per WhatsApp de details door te geven.

En voor wie denkt makkelijk geld te kunnen verdienen door zijn rekeningnummer en pincode af te geven. Bedenk dat je in ernstige problemen kan komen als katvanger.

p.s. de profielfoto en de namen in de WhatsApp berichten zijn afgeschermd om de privacy te beschermen.