Magnum PI

Op 15 februari 2018 heeft een onderzoeker van het Gooisch Recherchebureau een lezing gehouden bij de Zakenvrienden Soest.

Het was een zeer gezellige avond in een zaal afgeladen met publiek. De aankondiging van een lezing van wat een Privé Detective allemaal wel niet tegenkomt was de reden van de massale opkomst.

Na afloop heeft Sandra Goutier van ‘All Text Power‘ een leuk verslag geschreven wat hier onder is weergegeven.

Magnum PI bij de Zakenvrienden

Ken je hem nog van vroeger? Magnum, de Private Investigator met het borsthaar, de snor en de dikke Ferrari? Nou, die was het niet. Maar er was wel een rechercheur van een gespecialiseerd recherchebureau te gast bij de Zakenvrienden, Paul van het Gooisch Recherchebureau. Spannend, want wat doet zo iemand nou eigenlijk precies? Paul, laten we hem Magnum noemen, lichtte een tipje van de sluier op.

Wat?
Een privédetective doet onderzoek naar strafbaar en/of laakbaar handelen voor bedrijven en particulieren, mèt vergunning en op commerciële basis. Hij heeft een opleiding gevolgd op het gebied van wet- en regelkennis. Daarnaast heeft hij kennis van en ervaring met observatietechnieken, elektronische hulpmiddelen, interviewtechnieken en digitaal rechercheren èn weet hij hoe hij kan opgaan in de omgeving.

Voor wie?
Wie zijn de klanten? Dat zijn diegenen die benadeeld zijn, benadeeld gaan worden of die bang zijn benadeeld te zullen worden. Èn die daarvoor niet terecht kunnen bij de politie. Waarom niet? Omdat de politie alleen strafbare feiten onderzoekt, vaak pas als er een verdachte in beeld is. Bovendien heeft de politie een beperkt budget en moet ze daarom prioriteiten stellen.

Uit de praktijk
Waar houdt onze Magnum zich nou zoal mee bezig? Het gaat vooral om woonfraude, bedrijfsfraude, integriteitsanalyses en particuliere zaken, vertelt hij. Hij schetst o.a. de volgende zaak. Ouders van een meisje van 15 maken zich zorgen over het vriendje van hun dochter, laten we hem X noemen. Ze willen weten of X betrouwbaar is, zonder daarbij de relatie met hun dochter onder druk te zetten. Het meisje vertelde thuis dat X, die 28 is, een ongeluk had gehad met zijn auto. De auto zou total loss zijn en zijn weggesleept door de sleepdiensten. Magnum kon echter niets vinden over een ongeluk in die regio in die periode. Uiteindelijk vond hij de bedoelde auto ongeschonden terug op het parkeerterrein van het politiebureau. Omdat de relatie tussen het meisje en de ouders geen deuken op mocht lopen, adviseerde Magnum de ouders het meisje mee te nemen naar een demodag bij de politie. Gewoon voor de leuk. Daar zag het meisje ‘toevallig’ de auto van X staan, onbeschadigd. Die had wat uit te leggen. Vriendlief probeerde zich er uit te draaien. Doordat een zogenaamde vriend van X desgevraagd ook nog aangaf helemaal niets met X te maken te willen hebben, ging het meisje het licht zien en viel vriendlief door de mand. Met behoud van de relatie tussen ouders en kind. A job well done.
Voor bedrijven is Magnum vooral inzetbaar om bijvoorbeeld te onderzoeken of die partner die je op het oog hebt wel betrouwbaar is, of om na te gaan of er fraude wordt gepleegd binnen je bedrijf. Is er bijvoorbeeld sprake van interne diefstal, declaratiefraude, onrechtmatig ziekteverzuim of bedrijfsspionage? Of is er een debiteur verdwenen? Dan kun je de hulp van Magnum inroepen. De kosten daarvan kunnen vaak op de dader worden verhaald, aldus de spreker.

Achtervolging
Nog een verhaal uit de praktijk. Op tv zie je vaak dat een verdachte auto achtervolgd wordt door een andere auto. ‘In het echie’ gaat dat heel anders. Er zijn niet één maar vier achtervolgers die elkaar steeds afwisselen. Als de verdachte auto stopt, rijdt de eerste auto er voorbij, keert een stuk verderop en parkeert schuin aan de overkant van waar de verdachte auto gestopt is, met de neus de andere kant op. De tweede auto stopt voor de verdachte auto, de derde auto er achter en de vierde ernaast. Mocht de verdachte auto plots keren en proberen te ontsnappen in de tegenoverstelde richting, dan staat auto 1 klaar om de achtervolging in te zetten. Ja ja, kom daar maar eens om in Magnum P.I.!

In het nieuws
Magnum vertelde ook op tv over zijn werk. Bekijk hier het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=TM-LpiNfQ4s