Harde schijf vernietigen

Regelmatig lees je in het nieuws dat gegevens of compromitterende foto’s openbaar worden gemaakt.

Veelal lekt deze informatie uit social media zoals FaceBook, Instagram, Snapchat of één van de vele andere online diensten. Uw oude computer die na jaren gebruik op straat wordt gezet, zit echter ook nog vol met informatie. Ook al denkt u de informatie te hebben verwijderd.

Wat de meeste mensen namelijk niet weten (of waar zij niet op letten), is dat verwijderde informatie veelal te herstellen is.

DEL, verplaatst het bestand namelijk naar de prullenbak. Shift-DEL verwijdert de verwijzing, maar het bestand staat er nog. Dit kan echter zo worden hersteld.

Er bestaan speciale programma’s die random enen en nullen schrijven. Maar beschrijven die ook de lege ruimte van de schijf waar nog intacte files zonder verwijzing staan? Welk programma moet je kiezen en is dat ook betrouwbaar? Vaak niet. Bovendien kan je ook niet controleren of het wissen goed is uitgevoerd.

Dan zijn er nog speciale ‘de-gauss’ apparaten die de magnetische lading van de schijf neutraliseren. Deze apparaten zijn kostbaar en ook dan kan je er niet op vertrouwen dat de behandeling alle data heeft gewist.

De enige betrouwbare methode is het vernietigen van de harde schijf.

Er zijn professionele bedrijven die bij u langskomen en ter plekke uw schijf vernietigen. Na afloop krijgt u dan een zakje met metaalsnippers terug. Voor u als particulier of klein bedrijf is dat wellicht wat kostbaar. U kunt ook zelf uw harde schijf vernietigen (al kost het wel wat tijd en moet u een beetje handig zijn).

Hoe gaat dat in zijn werk?

Een harde schijf bestaat uit een behuizing met daarbinnen één of meerdere schijven. Deze schijven zijn van metaal of van een keramisch materiaal (glas).

Als eerste moet je de schijf uit de computer verwijderen. Daar heb je een passende schroevendraaier voor nodig.

Geef vervolgens een flinke klap met een hamer op de behuizing. Hoort u daarna bij schudden een geluid alsof er zand in de behuizing zit, dan was de schijf van keramisch materiaal en is deze nu volledig vergruisd en daarmee vernietigd.

Hoort u bij het schudden niets dan heeft u te maken met metalen schijven. Schroef de behuizing open en demonteer de schijven. Bewerk deze eerst met schuurpapier (of wrijf over een straatsteen heen) en bewerk de schijven vervolgens weer met de hamer.

Na deze bewerkingen kunt u erop vertrouwen dat alle gegevens veilig zijn vernietigd.