Gestolen buitenboordmotoren teruggevonden in Polen

Een recent artikel in de Telegraaf: Gestolen buitenboordmotoren teruggevonden in Polen

Enige tijd terug werd ik benaderd door een beheerder van een jachthaven.
Hij uitte zijn zorgen over de diefstal van kleinere handzame maar toch wel kostbare onderdelen gedurende de winterperiode. Vooral buitenboordmotoren waren in trek.

Of ik iets wist om deze diefstal golf te stoppen.

Nu moet je voor ogen nemen dat een jachthaven in de avond en nacht meestal een compleet verlaten terrein is. Er is een stevig hoog hek en op strategische plaatsen camera toezicht.
Het vermoeden bestaat dat inbrekers met een bootje vanaf het water de haven invaren, hun slag slaan en ongemerkt ook weer met het bootje vertrokken.

Volgens de Wet Bescherming Privacy (WBP) mogen camerabeelden maar vier weken worden bewaard. Tegen de tijd dat de diefstal wordt opgemerkt zijn deze beelden meestal al lang gewist. De eigenaren komen immers pas tegen het voorjaar weer eens naar hun bootje kijken.

Een bijkomend probleem is dat in de winter het terrein vol staat met zeiljachten en motorboten wat het zicht van de camera’s belemmerd. Ook kan iedere onverlaat zich gemakkelijk verstoppen.

En hoe onderscheid je rechtmatige booteigenaren van kwaadwillend tuig? Er kan moeilijk een alarm afgaan bij eenieder die het terrein betreedt.

Wat zijn de mogelijkheden:

  • Je zou een nachtwaker kunnen inzetten maar de vraag is of dat middel niet te kostbaar is om in te zetten.
  • Een GPS tracker is een mogelijkheid.
   Het probleem is alleen de batterijlevensduur. Er zijn wel trackers die maanden meegaan maar dan is het geen klein onopvallend apparaatje meer. Bij diefstal wordt meestal gekeken of er een tracker aanwezig is en als die te veel opvalt zal deze verwijderd worden waarna het object alsnog onvindbaar is.
  • Het ongemerkt markeren van de artikelen.
   Dat kan met behulp van microdust. Dat is een soort lak met microscopisch kleine keramische plaatjes erin waarin een uniek nummer is geëtst. Zelfs na sterke verhitting blijft de code leesbaar.
   Als het artikel wordt teruggevonden is eenduidig aantoonbaar wie de eigenaar is.
  • Het aanbieden van een beveiligde ruimte voor de winterperiode. Een relatief eenvoudige oplossing voor het beveiligen van kleinere artikelen gedurende de winterperiode. Grotere objecten zullen hier niet in passen en daar zullen andere maatregelen voor moeten worden getroffen.

Afhankelijk van de situatie is maatwerk vereist. Grotere objecten zijn eenvoudiger te beschermen, ook tegen het verwijderen van volgapparatuur. Voor advies, stuur een mail naar mail@GooischRecherchebureau.nl