Een projectontwikkelaar heeft een goed businessplan. Het enige probleem is de financiering.
Omdat de ontwikkelaar geen eigen vermogen kan inzetten zijn de banken huiverig en verlenen geen krediet.
Toevallig komt de projectontwikkelaar een oude bekende tegen die wel interesse heeft in het plan. Hij weet een investeerder en ze besluiten samen het project op te pakken.
Het eerste contact met de investeerder gaat via een tussenpersoon, dat is een Duitser. Deze Duitser heeft weer contact met de werkelijke investeerder, een Rus.
Deze Rus had een investeringsmaatschappij en zocht een goede investeerder.
De investeringsmaatschappij bestond uit een Ltd met alleen een bankrekening van ettelijke miljoenen. Deze Ltd zou kunnen worden overgenomen, d.m.v. een Earn-Out constructie, met een eerste betaing bij levering van de aandelen en waarna de aankoop in half-jaarlijks termijnen verder zou kunnen worden afbetaald. In feite zou het neerkomen op een lening met een looptijd van 20 jaar en een rentelast van ca. 3 a 4%.
De Ltd. was gevestigd in de Seychellen en de bankrekening was op een Zweedse bank SEB met een vestiging in Letland.
Vanwege deze constructie had de projectontwikkelaar contact opgenomen met de Fiscale Recherche om te vragen of dit wel vertrouwd was. Hoewel ongewenst is deze constructie niet strafbaar. Kijk maar naar de Panama Papers.
De onderhandelingen beginnen en de Rus wil toch wel graag zekerheid dat zijn investering levensvatbaar is. De projectontwikkelaar moet een gedetailleerd businessplan overleggen waarin tot in het kleinste detail de bedrijfsvoering en winstverwachtingen moeten zijn opgenomen. Ook een kopie paspoort, inschrijving van gemeente en uittreksel KvK moet worden overhandigd.
Aan de andere kant laat de projectontwikkelaar een Thomson Reuters World-Check op de Rus uitvoeren en laat door de Rus een UBO verklaring opstellen. Hier komen geen ongeregeldheden uit.
Er vinden besprekingen plaats in Praag en Boedapest waarbij al de plannen uitgebreid worden doorgenomen. De Rus geeft nog handige fiscale bespaar tips met het advies een BV in Zwitserland op te zetten. Vanwege de plaatselijke wetgeving zou dat een aanzienlijke besparing kunnen opleveren.
Tijdens één van de ontmoetingen klapt de Rus zijn laptop open, logt in bij de bank en laat zien dat de rekening bestaat en dat al de bij- en afschrijvingen kloppen met de jaarrekeningen van de BV.
Uiteindelijk na meer dan een jaar van onderhandelen lijkt het punt bereikt om de overeenkomst te tekenen.
De stukken voor de overdracht gaan naar de notaris in Nederland en de projectontwikkelaar met zijn zakenpartner moet een eerste betaling uitvoeren van € 500.000,-
De betaling wordt uitgevoerd waarna de notaris de stukken vrijgeeft.
En toen werd het stil.
De Rus was duidelijk goed thuis in dit soort ingewikkelde onderhandelingen. Gezien de vele besprekingen, kennis van zaken en fiscale tips was een vertrouwensband geschapen. Het kan niet anders dan dat deze Rus ervaring had in zaken doen en wat daar bij komt kijken en waarschijnlijk heeft hij deze oplichtingtruc vaker toegepast en zal hij het nog wel een paar keer doen.
Achteraf bleek dat de rekening die de Rus vanaf zijn laptop had laten zien nooit had bestaan. De page van de bank was tot in het kleinste detail nagebouwd.
Het geld is inmiddels via een paar overboekingen verdwenen naar een belastingparadijs en de Rus is gevlogen.
De projectontwikkelaar had de investering gedaan met geld geleend uit de familie en zit nu diep in de schulden. Hij zou kunnen proberen de Rus op te sporen en via de rechter het bedrog terug te draaien. Alleen heeft hij geen middelen meer ter beschikking om moeizame gerechtelijke procedures te voeren. Daarnaast is de kans dat het geld ooit nog tevoorschijn komt zeer klein en zijn de mogelijkheden om iemand vanuit Nederland in Rusland te vervolgen ook minimaal.
Welke lessen kunnen we hier uit trekken?
Je zou kunnen zeggen, ga nooit met buitenlandse investeerders in zee, maar dat is wat kort door de bocht.
Waar je wel op moet letten is het verhoogde risico wat gepaard gaat met buitenlandse zakenrelaties.
Je hebt te maken met internationaal recht en mochten er problemen optreden dan kan het moeilijk tot onmogelijk zijn om je recht te halen.
Het is daarom van belang om van tevoren een gedegen onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van uw zakenpartner.
-
- Is hij werkelijk wie hij zich voor doet te zijn?
- Kloppen zijn referenties wel?
- Worden geen vervalste papieren gebruikt?
- Is hij ook werkelijk in staat de goederen of diensten te leveren zoals overeengekomen?
- Zijn de afspraken wel waterdicht?
- Een controle op afstand geeft geen garantie op betrouwbaarheid.
- Vergewis je ervan dat alle afspraken zijn nagekomen voordat de betaling wordt vrijgegeven.
- En ga nooit investeringen doen met van familie geleend geld.
Het Gooisch Recherchebureau kan u hierbij helpen deze problemen te voorkomen.